Thursday, September 25, 2014

Intervall Hüpoksia 2014

Olen Teile ühe postituse juba hooaja algusest võlgu. Kuid polnud enne nagu midagi konkreetset sellel teemal jutustada. Nüüd, kus on jäänud vaid viimane vaatus, Tartu Jooksumaraton, on pilt selge. Allolev jutt on siis Intevall Hüpoksiast ja kuidas see hooajal mu tulemusi mõjutas. 

Esimese põhjaladumise kuuri tegin märtsis, vahetult enne lõunalaagrit aprilli alguses. Käisin kokku 13 X, plaanis oli käia vähemalt 15, kuid ajapuuduses pidin mõnedest kordadest loobuma. Vaatamata sellele, et kuur oleks võinud olla pikem, oli tulemusi tunda suht esimesel nädalal. Mida järgmine aasta kindlasti teisiti teen, on kuuri ajastamine. Seekord läksin paar päeva pärast kuuri lõppu laagrisse, taastumiseks jätsin minimaalselt aega. Viimane omakorda mõjutas laagri esimest nädalat, kus oli parajalt väsimust. Uuel aastal plaanin baaskuuri algust juba veebruari kuus. Arvatavasti sõidan Tartu Maratoni ära, taastun ja alustan. Sellisel juhul on mul piisavalt aega kõik korrad ära käia (15-20 X) ja jääb veel aega taastumiseks enne lõunalaagrit. 

Tõenäoliselt oli kuuri ja laagri koosmõjul ka hooaja esimesed stardid konarlikud. Värskust ei olnud ja õige liikumine tekkiski alles juuni alguses. 

Hooaja sees tegin kaks ~5 X ärritus kuuri. Esimesel korral enne Valga EMV juuni keskel ja teine kord enne TriSmile Triathloni juuli lõpus. Mõlemal korral sarnane tulemus. Langetasin treeningkoormusi ja valisin pigem Intervall Hüpoksia vormile viimase lihvi andmiseks. Võistluseks ettevalmistumise korral tuleb järgmine aasta samuti natukene varem alustada, et oleks aega kohaneda. Viimast on aga vahel raske teha, kuna kalender on tihe ja kuuri alustades saabub esialgu positiivne efekt, millele järgneb kerge auk. Juhul kui see langeb stardi päevale, teeb see elu selle päeval raskemaks. 

Vahetult enne TriSmile Triathloni oligi parajalt hirmu, sest tunne oli liiga hea. Õnneks kuulasin oma keha, hulluks ei läinud ja saime Lauriga (Lauri Pank, www.sportingmed.ee ) õigel ajal lõpetatud. Hooaja tipptulemus tuli kindlasti Intervall Hüpoksia toel! 


Ramsau 2013

No comments:

Post a Comment