Monday, October 04, 2010

Mure Eesti selja pärast!

Liiga palju on lülisambaga seotud haigeid. Põhjus on tihti teadmata. Jättes kõrvale kõik traumad ja muud probleemid on siiski väga palju, mida inimene saab ise teha oma selja jaoks.
Valu tekkib reeglina kehahoiakutest, milles igapäevaselt elame (istume, seisame, liigume, töötame...), toitumisest (luud, lihased, liigesed, kõõlused, sidemed ei saa enam piisavalt vajalikku funktsionaalseks liigutustegevuseks) või lihtsalt puhtast lihasnõrkusest (inaktiivsusest, passiivsest eluviisist...)

Jagan valu põhjustajad suurelt kaheks:
Ülemäärane seljalihaste toonus. Liigne koormus langeb just seljalihastele, samas kui kõik ümberkaudsed lihased töötavad alatoonuses ja ei paku vajaminevat tuge. Tekib valedest töövõtetest, kehahoiakutest, vähesest lihashooldusest (eeskätt venitused). Igasugused painutused (ette-taha-külgedele) on kanged ja piiratud, tekib valu. Seljas pigistus tunne! Raviks seljalihaste hooldus, ümberkaudsete lihaste toetuse tagamine, elustiili muutus...

Selja ebastabiilsus. Lülisammas koos vaagnaga on muutunud "pehmeks". Väiksed lihased, sidemed ei kontrolli enam selja asendeid ja suurte lihaste poolt tehtud tööd. Tulemuseks vajub lülisammas laiali: ette lordoosi, taha küfoosi ja külgedele skolioosi. Valu piirkonda raske määrata, kogu selg on nõrk, valulik, raske on ennast sirutada! Põhjuseks sidemete ja lihaste nõrkus. Raviks aktiivne elu - kõndimine, ujumine, jõutreening, elustiili muutus...

Esimesel juhul tekivad rühihäired just ülemäärasest pingest seljas, otsitakse mugavamat asendit, milles elada, tulemuseks tihti nõiaring. Teisel juhul tekivad lihasnõrkusest enne kõrvalekalded lülisambas ja selle tulemusena tekib juba valu. Võta ühte - viska teist!

Erinevad kehahoiakud!

Selg on inimese põhi tugi ja jõu keskus. Toetab käte tööd, toetab jalgade tööd, on nö. amort koormusele, mis tuleb nii ülevalt kui ka alt. Pole selga, pole ka jäsemeid!

Kahjuks ei ole füsioterapeutidel veel sellist kuulsust nagu hambaarstidel. Soovid terveid hambaid, siis pese neid vähemalt 2 korda päevas. Soovid valuvaba selga, siis kanna tema eest ka hoolt!

3 comments:

  1. Inimene harjub kõigega - ka valuga ja peab seda lõpuks normaalseks.
    Kurb on aga see, et füüsilises mõttes "korrektset" inimest peaaegu et polegi ja veel kurvem, et me ise ei saa arugi, et midagi on korrast ära..

    Füsioteraapia / ravimassaaž peaks olema osa (harrastus)sportlase treeningkavast. (Teistel inimestel ka muidugi.)

    ReplyDelete
  2. Pakud abi ka seljahädade vastu? siimteller@mac.com

    ReplyDelete
  3. Õiget juttu räägid... Ja head nõu oskad ka anda, kuidas asju parandada... nüüd järgmine postitus siis kuidas selja eest hoolt kanda?...

    ReplyDelete