Friday, May 06, 2011

Intervall Hüpoksia Treeningu kokkuvõte

IHT on läbi. Vahemikus 05.aprill-06.mai käisin maski all 20 korda. Kogemusi järgmiseks korraks kogunes piisavalt. Alustasin sellest, et masin ise hoidis mind 83% saturatsiooni peal, hapniku sisaldus õhus 12-13%. Paari korra järel hakkas organism ennast liiga kiirelt adapteeruma. Saturatsioon langes määratust madalamaks, masin andis hapniku, organism reageeris üle ja tõstis mind pea normile tagasi. Selline sakitamine segas treeningut.

Edasi määrasin juba kindla hapniku sisalduse õhus, 11%. Siis vaatasin juba ise, et saturatsioon liiga alla ei vajuks ja puhkuse ajal ilusti ära taastuks. Mõju oli hoopis teine! Kuuri poole peal läksin tagasi saturatsiooni peale, alustasin 80%. Suhteliselt kiiresti harjutsin ja liikusin edasi 79-78-77%. Hapniku õhus 9-11%. Seal ma lõpuks lõpetasingi.

Üks väike aste oleks võinud veel sügavamale minna aga seekord minule nendest numbritest piisas. Tõenäoliselt järgmine kord saab juba 80% alustada ja lõpetada 75% (enam madalamale seade laskuda ei lase). Õhuhapniku miinimum on 9% ehk siis 6350 m merepinnast.

Ühe treeningu pikkus oli 60-80 min. Intervalle mida kasutasin: 7/2; 8/2; 6/2 ja lõpuks 7/3. Esimene number siis hüpoksia aega ja teine number hapnikurikka õhu aega. Masina poolt arvutatud treeningpunkte sain kahel korral üle 400, neljal korral üle 300, 11 korda üle 200 ja kolm korda üle 100. Keskmine jäi seega sinna 200+ juurde.

Olen tulemustega rahul! Olen kaotanud ca 2 kg kehakaalu. Võimalik, et treeningutest aga samas IHT on kiirendanud ka ainevahetust. Tunnen, et suudan intensiivsetel koormustel kauem olla. Hingamine on muutunud sügavamaks. Pulss pole veel kahjuks väga kõrgeks läinud aga see võib olla ka muudel põhjustel. Pole väga lõiku teinud ega puhkust andnud. Nädal on jäänud hooaja esimese põhistardini. Treeningmaht on laskumisel, intensiivsus kergelt tõusnud, suur osakaal puhkusel, taastumisel, toitumisel, massaažil.

Võimalik, et seade on taaskord Tartus juuli-augusti kuus. Vahetult enne TriStar111 Estonia ja Challenge Vichy Ironman´i. Senikaua ootab seade Teid Sparta Spordis, Tallinnas...

Lisainfo:
www.sportingmed.ee

2 comments: