Wednesday, February 17, 2010

Maratoni eelsed rituaalid ja võistlusplaan!

Annan lühida ülevaate oma viimasest nädalast Maratoni eel:

Treeningud:
P: suusk 3 h + ujumine lõdvestuseks 30´.
E: kerge jõusaal (kerelihased) + spinning 60´.
T: ujumine 2 h + spinning 60´.
K: jooks 60´ + ujumine lõdvestuseks 30´.
N: suusk kuni 2 h; spinning 60´.
R: jooks 40´ või ujumine 60´.
L: puhkus või kerge sörk 30´.
P: Tartu Maraton 63 km. Eesmärk sõita alla 3 h 30´ ja jõuda TOP 100.

Taastumine:
E: saun
N: infrapunasaun 30´
L: massaaž (Lauri Mengel) kuni 90´
+ loomulikult venitused peale treeninguid ning mitmekesine toitumine.

Toitumine:
Tot´hema raua preparaat hommikuti enne sööki koos segumahlaga.
Gerimax Ginseng koos vitamiinidega (sinine), hommikuti 1 tab pärast sööki.
CHELA-MZB Sport Formula on spetsiaalne toidulisand, mis põhineb tsingi, magneesiumi ja vitamiini B6 kombinatsioonil. 1 kapsel õhtul vahetult enne magama minekut.
FAST HT-R taastusjook enne õhtusööki pärast pikemaid treeninguid ja raskemaid päevi.
(esimesed kaks kättesaadavad apteegist, viimased 2 http://www.fitshop.ee/ )

Kuna treeningkoormus langeb nädala lõpus, peab olema ettevaatlik, et ennast üle ei sööks. Muidugi laupäevane Tartu Maratoni Pastaparty on „must-go“ event. EPA spordihoones kella 14:00st-17:00ni. Sissepääs 100.- ja „all-You-can-eat“! http://www.tartumaraton.ee/index.php?sisu=yritus_edasi&lang=est&id=149
Aga muidu tavaline söök: hommikuks puder-jogurt-moos-kohv; lõunaks praad mahlaga; õhtune oode salat ning õhtul väike nuudel. Nädala lõpus läheb toit natukene pehmemaks ja kergemini seeditavaks (pastad, risotod, salatid jne).

Reedest hakkan ennast vaikselt laadima. Segan mineraalvee (Värska, Borjom vms.) viinamarjamahlaga 50/50 ja tarbin seda kogupäeva jooksul. 2-3 liitri peaks seda päevas ära jooma. Sellega tagan endale mineraalide, süsivesikute ja vedeliku varud.

Võistluse hommikul korralik hommikusöök u kella 7:00 aeg (puder-moos-banaan-rosin-jogurt). Kohvi ei joo!!! Võistlusele sõites jätkan ikka oma laadimisjoogi joomist ja võtan juurde kiireid süsivesikuid. Stardis võib olla kergelt täiskõhu tunne!

Võistlusele võtan kaasa marmelaadi, glükoosi tropsid (mõlemad taskusse vabalt, et saaks kohe kätte) ja 2-3 PowerBar geeli kofeiiniga. Selles järjekorras on kavas neid tarbima ka hakata. Alates esimesest tunnist ja siis juba iga 30´ tagant. Energiat võtan kaasa varuga, nii igaksjuhuks, finishis ka hea „maiustada“. Juua kaasa ei võta. Juua saan TPs, seal mul omad inimesed pudelitega ootamas :) Oluline on omada head Team´i!

2 comments:

  1. Nonii äss, mulle paluks ka nüüd korralik toitumiskava teha. Ainuke asi, millega ma päris hakkama ei saa. Mäletad, ma olin suusahüppaja- no food :)

    ReplyDelete
  2. Loen Su bloggi ja tekib tahtmine ise ka jälle tõsist sporti tegema hakata. Pliiiis ära riku mu elu ära !!!, mul on nii hea siin mägedevahel pühapäeva-sportlasena, vaatad -vihma sajab, ei viitsi õue minna- loed kodus teki alla raamatud, vaatad-oi päike paistab, lähed teed pikema jooksu, jne

    ReplyDelete